top of page

Zonder verbinding op het werk, kan je het reduceren van absenteïsme en personeelsverloop vergeten!

Vraag jij wel eens aan een medewerker/collega hoe het écht gaat?

Nu ik aan de opstart bezig ben van Talent on Target spreek ik met verschillende mensen uit mijn netwerk over hun ervaringen, ideeën van verbinding en menselijkheid op de werkvloer. Aan elk van hen stelde ik ook bovenstaande vraag. De leidinggevenden onder hen gaven allen aan dat ze het inderdaad belangrijk vinden om te weten hoe het met hun medewerkers gaat, maar dat de tijd meestal ontbreekt. Ze vertelden me dat ze wel aanvoelen dat er spanning, stress, hoge werkdruk is, maar daardoor terughoudend zijn om dé vraag te stellen. Het "gevoelenspotje" wordt dus veelal dicht gelaten.

En ja hoor, ik ontken het niet en herken het zelf ook maar al te goed. Als leidinggevende heb je het vaak druk. De werkdruk is hoog en je probeert de ballen in de lucht te houden. Er zijn verwachtingen vanuit elke hoek.


Je komt collega's en medewerkers tegen in de gang of bij aanvang van een (online) meeting en je vraagt heus wel hoe het gaat. Ze antwoorden met goed, ça va, het gaat en iedereen zet zijn werk voort. De dagen vliegen voorbij en op het einde van de dag ben je moe. Je voel je soms ook wel eenzaam want uiteindelijk ben jij wel diegene die de knopen moet doorhakken.


Als een medewerker langdurig ziek is met psychische klachten, voel je weerstand om hem/haar op te bellen. Je vraagt je af hoe het komt dat deze persoon is uit gevallen en waarom je dit niet had zien aankomen als leidinggevende.


Herken jij bovenstaande? Don’t stop reading! En nee, wat ik nu ga vertellen is geen rocket science. Het kost alleen wat van jouw kostbare tijd, maar zal zichzelf dubbel en dik terugverdienen!




Laat jezelf niet enkel zien als leidinggevende maar ook als persoon.


Sta jij voor een moeilijk beslissing/opdracht? Heb je veel stress door een probleem dat maar niet opgelost geraakt? Leg uit wat het met je doet en kijk samen met jouw team waarin zij je kunnen ondersteunen. Wacht niet tot de 3-6-9- of 12-maandelijkse evaluatievergadering om te vragen hoe het met jouw medewerker gaat. Loop zijn/haar bureau even binnen en/of neem de tijd om voorafgaand de taakbespreking te polsen hoe hij/zij het stelt.


Als je dit nog niet of te weinig doet, kan het de eerste tijd onwennig aanvoelen. Het kan eveneens clashen met je te kort aan tijd, maar wedden dat er verbinding ontstaat waardoor jij en je collega/medewerker elkaar beter begrijpen, samenwerken en zaken die ervoor mogelijks niet besproken of verbloemd werden, sneller op tafel zullen worden gelegd?


Het vertrouwen dat je met verbinding kan creëren, is pas échte winst. Het zorgt uiteindelijk voor tijdswinst, werkgeluk, betere resultaten en maakt samenwerken oprecht en zo veel fijner! Als die collega dan ziek is of door een moeilijk tijd gaat, zal je niet aarzelen om contact te leggen en wordt die interesse van jou oprecht onthaald.


Herken jij dit maar vraag je je af hoe die verbinding in te passen in de drukte van elke dag? Ik ondersteun jou en jouw team hierin met veel plezier.


Of je nu bedrijfsleider, leidinggevende of werknemer bent, ik ben ontzetten benieuwd welke verhalen jij hebt, waar jij mee worstelt om die verbinding aan te gaan. Laat het mij gerust weten en ik ga graag het gesprek met je aan.


Liefs, Paulien




bottom of page